Tips!

Please reload

Invloed van kleur

9/25/2016

Bij het kiezen van kleuren voor in huis wordt er niet altijd gedacht aan de invloed die ze hebben. Kleuren kunnen ruimtes groter of juist kleiner laten lijken, en geven allemaal hun eigen sfeer. Daarnaast heeft kleur ook invloed op emoties. Zo werken groen en blauw rustgevend, stimuleert rood en staat geel voor positiviteit en optimisme. Bent u ontevreden over uw interieur? Grote kans dat er iets niet klopt in het kleurenpalet. Kleur doet meer dan u in eerste instantie zou verwachten. Door kleuren te gebruiken waarbij u zich prettig voelt, voelt u zich thuis in uw eigen huis. Wanneer u zich volledig op uw gemak voelt, bent u ontspannen en kunt u tot rust komen.

Een ruimte smaller of breder maken met kleur  

Met de juiste keuze van de kleur op de wanden in een kamer kunt u de optische beleving beïnvloeden. Schildert u lange wanden in de ruimte in een donkere kleur, dan wordt de beleving van de ruimte smaller. Een kamer kunt u breder laten lijken door twee tegenoverliggende wanden zo te schilderen dat de ene wand donker van kleur is en de andere lichter. 

 

Koud of warm

Kleuren hebben invloed op de manier waarop we de grootte van een ruimte waarnemen. Koude kleuren laten een ruimte groter lijken doordat ze het licht weerkaatsen. Koele kleuren -denk aan blauw en kleuren die van blauw zijn afgeleid- maken een ruimte weids, ze zorgen voor een optische effect van ruimte. Warme kleuren hebben een verkleinend effect. Rood- en oranjetinten zijn bij uitstek warme kleuren. Past u deze kleuren toe in het interieur, besef dan dat deze krachtige kleuren letterlijk op u af komen. Als u een warme gele kleur met een koude kleur blauw mengt, creëert u een koele gele kleur. Zo kunt u ook een koude violetkleur een warmer effect geven door er wat rood bij te doen. Het begrip warm en koud is dus betrekkelijk.

 

Licht of donker

Het gebruik van een donkere kleur in huis, zoals antraciet, bruin of dieppaars, roept een sfeer van geborgenheid en gezelligheid op. Er zal wel meer licht geabsorbeerd worden waardoor de ruimte kleiner lijkt. Let er bij de samenstelling van uw kleurenpalet dus op dat er evenwicht is en combineer met lichte tinten. Die zullen op hun beurt de ruimte opnieuw helder en licht maken. Zachte pastelkleuren geven een ruimte in uw interieur extra licht effect. Pas wel op met toepassen van teveel pasteltinten, dit zorgt er namelijk voor dat de energie eruit gaat. Glanzende kleuroppervlaktes zullen dieper en intenser overkomen dan matte en meer licht weerkaatsen.

 

Kleur in dessins

Dessins geven een ruimte een speelse uitstraling en een persoonlijke sfeer.

Een makkelijke manier om kleuren meer accent te geven, of juist kleur toe te voegen aan uw interieur, zijn accessoires zoals: kaarsen, kussens of kunst. Hebt u een neutrale witte basis, dan kunt u ook kiezen voor om raambekleding met een dessin of een mooie kleur, hiermee kunt u eindeloos variëren.

Kleur verandert uw licht & verlichting

Pas de verlichting in uw interieur nauwkeurig aan bij de kleuren en andersom. 

Donkere kleuren absorberen veel licht dat in lichtsterkte gecompenseerd moet worden en een rode wand bijvoorbeeld maakt het licht in een ruimte rood. 

 

 

Daglicht beïnvloedt kleur

Kleur en licht beïnvloeden elkaar intens. Daarom moeten kleurstalen in meerdere lichtomstandigheden bekeken worden. Vraag hier uw kleurstalen aan voor uw Zonnelux raamdecoratie.

Bron: www.zonnelux.nl 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

© 2020 Vakbedrijf van Osch

Privacy statement

Algemene voorwaarden

Plameco Best

Zandstraat 22,5683 PL Best.     

T 0499-785408

E info@plamecovanosch.nl

 

Plameco Gemert

Kruiseind 16C, 5421 ND Gemert. 

T 0492-368100
E info@plamecogemert.nl

  • Facebook Social Icon